Thursday, January 28, 2016

BIOMEDICAL SCIENCE, UPM FAQs! (Frequently Asked Questions)

Assalamualaikum,
Hi Guys!

So, ramai yang bertanya kat aku pasal Biomedical Science ni atau bahasa melayu-nya Sains Bioperubatan.
Even post aku yang sebelum ni tentang Sains Bioperubatan di UPM menjadi antara post aku yang popular. Kahkahkah.
Di comment section post tersebut, ramai yang bertanya tentang kursus and selalunya soalan diorang lebih kurang sama je.
Maka dengan itu, wujudlah post ini untuk anda semua.


FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT BIOMEDICAL SCIENCE
(catatan: Semua ni adalah based on Biomedical Science UPM. Universiti lain mungkin lain cara mereka)

That's me looking like a pro scientist


1. Berapakah pointer minimum yang diperlukan untuk kursus Sains Bioperubatan?

This is the most common one.
Alright, so, you guys mungkin pernah tengok dekat website atau brochure UPM or something, and it stated that the minimum requirement is 3.0...
But but but....
Seperti mana yang korang tahu, yang memohon itu ramai dan kuotanya tidaklah banyak seperti Medic.
I would say that the minimum requirement is 3.5. Sometimes, even 3.5 is not secure enough.
Most of my classmates that were from matriculation, their pointers were 3.8 and above.
Yeap, saingan terlalu tinggi.

2. Lepas graduate nanti kerja ape eh? Kerja luas tak? Senang dapat kerja tak?

This is a tough one to answer, honestly. Because this course is pretty vast, so is the job scope. You can be researchers, lecturers. Common ones, working in the hospital, I guess.
Jobs like Pathologist, Hematologist, Microbiologist (in the medical field of course) and a whole lot more of -gist.
Korang boleh involve in stuffs like insurance and management to.
And then, there's Forensic, Pharmaceutical and the list goes on.
I hope you guys get the rough idea.

Senang dapat kerja atau tak... I can't guarantee you anything about this. Ada yang graduate terus dapat kerja. What I can say is that rezeki Allah S.W.T itu luas.

3. Pertukaran Kursus/Kos 

One thing for sure TAK BOLEH TUKAR DARI BIOMEDIC KE MEDIC.
Tapi dari Medic ke Biomedic, boleh. Of course. Hahaha. Agak-agak macam tak boleh carry Medic, boleh tukar ke biomedic.

Tapi kalau dari kursus-kursus lain, Diet ke Nutrition ke, apa-apa pun boleh mintak tukar ke kursus Biomedic, selepas setahun pengajian. Maksudnya, habiskan first year dulu, then baru boleh apply.
Apply, then tengoklah lulus ke tak. Huhu.

4. Subjek-subjek Biomedic ni senang score tak?

Yang pastinya, kalau tak baca, confirm tak boleh jawab. Kalau dah baca pun tak boleh jawab, apatah lagi kalau tak baca.
Hahaha. Okay, Didn't mean to scare you.
One thing for sure, tak baca memang tak boleh jawab. Baca pula, bukan sekadar baca... Faham dan hafal. Absorb everything like a sponge.

If you are a last minute sprinter. Well, urm, good luck. Hahaha. Unless if you have a very large brain capacity and baca je memang terus faham, like yeah I got this, and this too. Then, I guess it's okay.

So, senang atau tidak? Tiada yang senang di dunia ini. Semuanya diperolehi melalui usaha, titik peluh dan doa.

5. Biomedic ni senang dapat JPA tak?

Well, batch aku ramai lah. But with all the rumors and stuff, I can't guarantee you anything.

6. Minimum requirement untuk MUET band berapa ye?

Band 3...

7. Praktikal untuk kursus ni macam mana ye?

Praktikal adalah pada setiap tahun, bukan setiap sem. Maksudnya Sem 2, Sem 4, Sem 6.

1st Practical - Di makmal Fakulti Perubatan, UPM.
2nd Practical - Latihan Industri
3rd Practical - Hospital

Tempoh : 4 minggu...


8. Subjek Elektif tu kena pilih ke? Bila boleh ambil subjek elektif? 

Yes, subjek elektif kena pilih, and ambik masa Final Year. Total credit hour 15.
So, contohnya Sem 1 ambik 6 credit hours and Sem 2 ambik 9 credit hours.


9. Apa beza Biomedic and Medic?

Medic focuses on treating the patient and deal with patients.
Biomedic more like working backstage. In the lab. Dealing with lab works. We need to run the samples from the patient. Then, bagi dekat doktor.
Teamwork, yeah...
Blerh hahaha.

10. Apa beza Biomedic dengan Biotech dan Teknologi Perubatan?

Beza antara Biomedic dan Biotech? We ain't got Physics, bro.

Beza antara Biomedic dan Teknologi Perubatan?
I think, obviously, technology. You guys come up with some new medical technology, we are the ones who are going to use it.
I think so. Hehe.
I think Biomedic is more on to the theory part while you guys is more on to the practical part.


So, there you go. Frequently Asked Questions about Biomedical Science.
Do take note that this is based on Biomedic UPM. I don't know about other universities. But still, I hope you guys get the rough idea.
Semoga lebih jelas lah nak pilih jalan yang mana time nak mohon tu.
Really hope that this helps!
Good luck!














No comments:

Post a Comment