Monday, July 20, 2015

Misi Biskut Raya 2015

Assalamualaikum,
Sudah masuk bulan Syawal dah kita, dan aku baru nak post tentang biskut raya.
Yelah, sebelum ni internet kena potong, ni pun guna WiFi kedai dobi. Hahaha

So,
Tahun ni, mak decide nak buat kuih raya. At least 3 jenis kuih. Yang wajib adalah Semperit.
Time kecik-kecik dulu rasanya setiap tahun jugak lah buat kuih, tapi lepas tu macam lama jugaklah tak buat. Tak pasti kenapa.

Sebab kaya dah kot. Beli kuih supermarket yang mahal.

Memandangkan aku seorang je anak mak yang ada kat rumah, akulah yang kena menolongnya.
Tapi memang kerja anak dara menolong mak.

So, right. Kerja aku senang je. 3S

-Sapu
-Susun
-Shaping

1) Sapu

Sapu butter pada tray kuih supaya kuih tak melekat pada tray ketika dan selepas membakar.
Ambik Butter sikit 

Sapu pada tray
2) Susun

Susun kuih sebelum dan selepas membakar. Hahaha.


3) Shaping 
Shaping ni maksudnya membentuk kuih raya tu. Aku tak tahulah shaping tu perkataan yang betul ke, aku saja guna sebab nak buat 3S tu.
I chose 4 leaf clover

Lawa right. I know
Kuih yang pertama adalah kuih SEMPERIT.
Perit jugaklah nak membuatnya.

Mak aku menggunakan sebuah mesin mixer ni yang dia dah beli dalam 4-5 tahun yang lepas dan baru guna 3 kali untuk membuat doh kuih dan juga bentuk dia.


Masuk tepung dekat sini...
Tekan butang 'Start'
Nanti dia pusing-pusing, mixkan tepung-tepung tu.















Lepas tu kita boleh keluarkan dia.
*Squirk squirk*  sound effect tambahan sendiri.

Dia ada banyak jugak 'mould'. Yknow, bentuk bentuk.















Beginilah lebih kurang kalau nak buat Semperit.
Dia keluar pepanjang gitu, lepas tu potong lah.

Senang je. 
Tapi senang-senang pun, aku buat tetap hodoh.














Then , taburlah chocolate rice ke colorful grain ke cherry ke...
Ikut suka.
Aku taruk chocolate rice sebab aku suka chocolate.










Lepastu, Bakar!















Lebih kurang macam ni lah hasilnya. 
Tapi mak aku tak puas hati dengan outcome dia, so dia buat lagi tapi bentuk tradisional.

Lawanyaaaaa
Itu kuih semperit.
Hahaha.
Next, adalah Biskut Arab (tang mana tah Arab dia) dan Biskut Resipi Checkerboard tapi bentuk bunga.

Biskuit Arab

Tu dia Biskut Checkerboard bentuk bunga

Sedap belaka kuih ni hahaha.
Separuh bawak balik kampung, separuh buat simpan kat rumah.
Lebih jimat kosnya jika dibandingkan dengan membeli di supermarket.

Maklumlah, musim-musim GST ni.

"Wah, cantiknya" kata Mak bila bukak bekas Marjerin Buttercup


Selamat Hari Raya pada anda semua!





No comments:

Post a Comment