Wednesday, July 29, 2015

5 Reasons Why Do I Blog

Assalamualaikum, and HI!

*connect earphones to laptop*
*go through music playlist and choose a song*

Right! Now I am ready to write.

So, recently I've been receiving a lot of comments from my fellow readers(friends haha). Both negative and positive, not to mention motivating.
So, let me write few of the comments here.

From one of my regular, Nur Fadhilah!
This is what she said
"It's fun and bravely honest. Most of your entries are about your life. Bagi Fadh, berani gila and I sense your honesty in entry about your life."

"It's fun because your entry is about your life"


"Fadh senyum gelak je baca your blog"

 I felt so happy that I almost cried and smile all the time receiving this comment. It's already enough for me that she read my blog when she has the time, but to receive such comments is overwhelming.
It motivates me to write more.

That is the positive one. Let's see the negative ones.
This one is from a guy.

"Banyakkan lagi info."
"Express more of your ideas"
"Penulisan kurangkan hesitation"

well, this is not really negative. Ini adalah komen-komen membina. Hahaha yeap.


All these comments made me think about why do I blog in the first place. So, that explains the title "Why Do I Blog."
Such a long intro, yeah, I know. hahaha.

So, I started blogging around 2009, if i'm not mistaken. Well, if you see there's no post from 2009 that is probably because I delete it. So, why did I create this blog? I created it because most of my friends, at that time, has a blog. So, I'm like 'Why not?'.

Previously, my blog was titled CONAT CONET. That came from a TV show on Astro Ria called 'Corat Coret Raya Ria' but my brother misread it (because the font was too crafty). He misread Corat Coret as Conat Conet. Man, I laughed so hard at him. Well, he was just 9 at that time. Probably failed his tulisan berangkai since he can't read it right. Hahaha.

But, this is when I realised that I like writing.

WHY DO I BLOG

1. I Like Writing

Yes, I like writing stories. I don't have much talent in it but my brother said that I do have potentials in writing children story books (because I wrote stories and gave it to my brothers). During high school, me and my best friend, Fiza do write a lot of stuffs. I still keep all those stories we wrote during Form 3. A parody story, a story about the blue boy, Sajak Ta and so on.

I enjoy writing and I enjoy writing in my blog.


2.  Each Story Is A Memory

Each story I wrote holds a memory. Either a sad one or a happy one. There's a story behind each story. Hahaha. I tend to write things that I don't wanna forget because I am afraid that one day, if I get older, I can't recall those memories anymore. And that is saddening.

I did receive a comment saying 'Hambar' about an entry I wrote. The entry was about the moment I spent with my relatives. Well, I don't really care if they thought that was hambar. That post was not meant for them anyway. It's just a memory that I don't wanna forget. And for my relatives to read when they get older and laugh about it together.


3. Sharing is Caring

Good things need to be shared. Enough said.
There are a few post which I think is informative such as the post about Biomedical Science. That is to help the juniors in knowing more about the course (which is completely different with Medic) because the last time I wanted to do a survey about BioMedic in Malaysia, I hardly find any blogs that is helpful.
So, yeah I would like to share what infos I have, what I know because it might be helpful to the others.

And of course, I would like to share my experiences, my happiness with you guys. Because who knows, my stories might make people smile.


4. To Express My Feelings

Sometimes, when I get so excited about something, I feel like writing it in my blog.
and sometimes, when I get too sad and depressed about something, I feel like posting it in my blog too.

But I don't want to sound so depress, so I deleted that depressed post. Hahaha.
5. To Express My Opinions/ideas

Well, I don't think I wrote much about my opinions except about Malaysia's politics. Well, I will work more on that! 



So that is my 5 Reasons Why Do I Blog.

Hope you guys enjoy reading it and you guys are awesome.



Free cupcakes for you guys!










Thursday, July 23, 2015

Koleksi Kisah Pendek di Kampung

Assalamualaikum,
Di sini, aku ingin berkongsi cerita-cerita pendek aku ketika berada di kampung.

Semoga dapat menghiburkan hari anda.

Sebenarnya nak bagi aku dan sedara-mara baca je bila dah tua nanti. Hiburan di hari tua.
Bayangkan aku time dah nenek nanti... masih lagi memblogging. Haha.

1. Angah dan Pokok Cili

Achik (Makcik ku) suruh Angah petik beberapa biji cili dari pokok cili.
"Ngah, pergi kat luar tu, petik cili sikit. Kat situ."

Angah pun keluar. Tak lama kemudian,

"Achik, yang ni ke?" tanya Angah, dari luar pintu.

"Ya Allah, Angah! Tu pokok serai. Ni haa pokok cili. Hahaha."
Tiba-tiba, pakcik menyampuk "Nak kata orang bandar tak makan cili, tak jugak."


2. Adik dan Esah Kedai Burger

Adik ni adik saudara aku. Afif namanya. Tapi satu keluarga panggil dia Adik. Maklumlah, dia lah paling bongsu dan paling kecik. Umur 7 tahun.

Amin selalu ejek dia yang Esah, anak Tauke Kedai Burger rasanya, mengorat dia.

Adik: Takkkk. Mana ada dia ngorat Adik. Dia nak kawan je.
Amin: Mana adik tahu? Adik tanya dia ke? Haaaaa, adik tanya dia.

Achik: Adik tanya apa kat dia?
Adik : Adik tanyalah dia, kat sekolah, 'Kenapa awok ngorat koi?'. Esah tu kata dia nak kawan je.

Hahaha.
Padahal orang bergurau je, dia pergi tanya direct kat Esah.


3. Afiq (9 tahun)

Bukak channel Disney.

"Kakak, ape ni kartun Kikinit?"
"Hahahahaha. Kickin' It lah, Apiq"


4. Mandi Di Rumah Jiran

Aku terpaksa mandi di rumah Wan Teh, jiran nenek sebab ketiadaan air di rumah nenek. Nasib baik lah Wan Teh balik ke Kelantan, so rumah dia kosong.

Satu malam tu, aku nak mandi. Aku pun ajaklah Afiq, mintak dia teman aku mandi. Mula-mula dia taknak, so aku pun cakaplah "Kakak bagi Afiq main tab kakak. Nak?"

Barulah dia nak mengikut.

Tiba di rumah tu, aku taruk lah tab di tangga yang berhampiran dengan tandas.
"Fiq, Tab kakak ada kat tangga" lalu aku pun memasuki tandas.

Tiba-tiba, terdengar bunyi *tok tok tok*.
Aku terpegun. 'Takkanlah ada orang datang rumah ni pulak' 
Rupa-rupanya, Afiq yang ketuk baldi, bunyi macam orang ketuk pintu.

Cehh.

Time aku mandi, Afiq dan Adik cuba nak kenakan aku dengan mengetuk2 baldi and buat macam ada orang datang rumah.
I won't fall for that, kiddo. (Although, I did almost believe it)

Lepastu, kedengaran diorang main game tab aku.

Selesai mandi, aku mencari seluar pendek adik aku. Kata mak, seluar pendek adik tertinggal dalam tandas tu. Punyalah aku mencari, tapi tak jumpa.

Aku : Afiq, Angah ada tertinggal 'short' ke?
Afiq: Ada ke?
Adik: Adik ada dengar Mami cakap Angah tertinggal 'short'
Aku : Tapi kakak tak jumpa pun.

Diorang pun masuk ke dalam tandas, tolong mencari 'short' Angah.

Adik : Bestnya tandas ni, kak.
Aku  : Afiq kata tandas ni macam stor, dik.

Afiq tersengih-sengih

"Tak jumpalah, kak, 'short' Angah" kata Afiq.

"Short, do, 'ain"

"Haha, orang sod, dia short."

Macam-macam diorang ni.
Hahaha.

Monday, July 20, 2015

Misi Biskut Raya 2015

Assalamualaikum,
Sudah masuk bulan Syawal dah kita, dan aku baru nak post tentang biskut raya.
Yelah, sebelum ni internet kena potong, ni pun guna WiFi kedai dobi. Hahaha

So,
Tahun ni, mak decide nak buat kuih raya. At least 3 jenis kuih. Yang wajib adalah Semperit.
Time kecik-kecik dulu rasanya setiap tahun jugak lah buat kuih, tapi lepas tu macam lama jugaklah tak buat. Tak pasti kenapa.

Sebab kaya dah kot. Beli kuih supermarket yang mahal.

Memandangkan aku seorang je anak mak yang ada kat rumah, akulah yang kena menolongnya.
Tapi memang kerja anak dara menolong mak.

So, right. Kerja aku senang je. 3S

-Sapu
-Susun
-Shaping

1) Sapu

Sapu butter pada tray kuih supaya kuih tak melekat pada tray ketika dan selepas membakar.
Ambik Butter sikit 

Sapu pada tray
2) Susun

Susun kuih sebelum dan selepas membakar. Hahaha.


3) Shaping 
Shaping ni maksudnya membentuk kuih raya tu. Aku tak tahulah shaping tu perkataan yang betul ke, aku saja guna sebab nak buat 3S tu.
I chose 4 leaf clover

Lawa right. I know
Kuih yang pertama adalah kuih SEMPERIT.
Perit jugaklah nak membuatnya.

Mak aku menggunakan sebuah mesin mixer ni yang dia dah beli dalam 4-5 tahun yang lepas dan baru guna 3 kali untuk membuat doh kuih dan juga bentuk dia.


Masuk tepung dekat sini...
Tekan butang 'Start'
Nanti dia pusing-pusing, mixkan tepung-tepung tu.















Lepas tu kita boleh keluarkan dia.
*Squirk squirk*  sound effect tambahan sendiri.

Dia ada banyak jugak 'mould'. Yknow, bentuk bentuk.















Beginilah lebih kurang kalau nak buat Semperit.
Dia keluar pepanjang gitu, lepas tu potong lah.

Senang je. 
Tapi senang-senang pun, aku buat tetap hodoh.














Then , taburlah chocolate rice ke colorful grain ke cherry ke...
Ikut suka.
Aku taruk chocolate rice sebab aku suka chocolate.










Lepastu, Bakar!















Lebih kurang macam ni lah hasilnya. 
Tapi mak aku tak puas hati dengan outcome dia, so dia buat lagi tapi bentuk tradisional.

Lawanyaaaaa
Itu kuih semperit.
Hahaha.
Next, adalah Biskut Arab (tang mana tah Arab dia) dan Biskut Resipi Checkerboard tapi bentuk bunga.

Biskuit Arab

Tu dia Biskut Checkerboard bentuk bunga

Sedap belaka kuih ni hahaha.
Separuh bawak balik kampung, separuh buat simpan kat rumah.
Lebih jimat kosnya jika dibandingkan dengan membeli di supermarket.

Maklumlah, musim-musim GST ni.

"Wah, cantiknya" kata Mak bila bukak bekas Marjerin Buttercup


Selamat Hari Raya pada anda semua!





Sunday, July 19, 2015

Kisah Pemuda dan RM15,000

Ayahku seorang Ejen Hartanah. Apakah kerja seorang Ejen Hartanah? Berdasarkan apa yang aku perhatikan, seorang Ejen Hartanah menyewakan atau menjual sebuah premis sama ada kedai ataupun rumah. Termasuk tanah dan bangunan juga.

Oh well,

Harta +Tanah = Hartanah.

Tapi ayah aku tak masuk bahagian tanah.

Selama lebih kurang 10 tahun ayahku bekerja sebagai Ejen Hartanah, sudah macam-macam cerita yang aku dengar daripadanya. Kerenah pembeli, penyewa dan tuan rumah. Majoriti ‘customer’ ayah ada orang Melayu dan Cina. Ayah pernah berkata bahawa berurusan dengan orang Melayu lebih mudah. Mungkin kerana mereka tidak banyak songeh(kerenah).
*Ayah aku orang Cina.

Tapi bukan itu yang aku nak ceritakan.

Satu daripada kisah yang pernah ayah aku ceritakan dan masih melekat dalam kepala otak aku.
Kisahnya tentang seorang pemuda yang ingin menyewa kedai melalui ayahku. Ya, itulah kerja seorang Ejen Hartanah. Sebagai pengantara antara Pembeli/Penyewa dan Tuan Rumah/Kedai. Dan Tuan Rumah akan memberi komisen kepada ejen hartanah yang menguruskan proses pembelian atau penyewaan itu.

Ayah telah membawa pemuda itu untuk melihat kedai tersebut dan berjumpa dengan tuan kedai tersebut. Kedua-dua pihak telah bersetuju.
Jika mengikut kontrak, penyewa akan diberi sebulan (bergantung kepada owner) percuma untuk renovate kedai.

Pemuda itu pun mulakan renovation kedai.

Tiba-tiba…..

Pada suatu hari, owner berkata dia tidak jadi hendak sewakan kedai tersebut kepada pemuda itu sedangkan renovation sedang dijalankan. Pemuda itu telah belanjakan RM15,000 untuk renovation tersebut.

Ayah terpaksa menyampaikan berita kurang gembira tersebut kepada pemuda itu.

“Oh, ye ke? Takpe lah. Takda rezeki.”

Ayahku agak terkejut dengan respon pemuda itu. Begitu tenang dia menerima berita tersebut.

Kebetulan azan berkumandang, pemuda itu mengajak ayah ke masjid yang berhampiran.
Selepas solat, pemuda itu menceritakan kisah lampaunya, di mana dahulu dia merupakan seorang Mat Rempit. Dan tahu-tahu sajalah bagaimana kehidupan seorang mat rempit. Dan bagaimana sekarang dia sudah insaf.

Kisahnya biasa sahaja, tapi kisahnya membuatkan aku berfikir.

Aku pernah baca sesuatu yang ditulis oleh Bahruddin Bekri (tidak ingat sama ada status FB-nya atau di dalam bukunya). Dia mengatakan bahawa kadang-kadang manusia yang dahulunya jahat, jika mereka insaf, mereka lebih ikhlas dalam ibadah mereka, mereka lebih berusaha dalam memahami Islam daripada mereka yang dikatakan baik, tidak pernah melakukan kesalahan dan tidak pernah meninggalkan solat.

Bagi aku, betul juga apa yang diperkatakan.

Sebagai seorang pendosa, yang pernah melakukan dosa yang baginya besar, pastinya lebih tahu tentang erti kesal dan insaf. Pasti merasakan dirinya itu sangat kotor dan jijik. Dan merasakan seolah-olah Allah tidak akan mengampuni mereka dan tinggal masa yang singkat sahaja untuk bertaubat.

Mungkin kerana itulah, mereka lebih ikhlas dan lebih berusaha untuk mencari dan memahami Islam.

Fikir-fikirkan lah.


Friday, July 3, 2015

Pertukaran Kursus ke Kursus Doktor Perubatan

Assalamualaikum.

Sebelum ini ada yang bertanya tentang pertukaran kursus ke Bidang Doktor Perubatan dalam entri yang sebelum ini, Biomedical Science, UPM

Maknanya, daripada kursus lain seperti Sains Bioperubatan, Nutrition atau apa-apa sahaja kursus, hendak tukar kepada kursus Doktor Perubatan.

Saya baru sahaja melayari web Sistem Maklumat Pelajar (SMP) UPM, dan pihak UPM telah mengeluarkan syarat-syarat penukaran kursus, and guess what....

here,

so, there is your answer.

Kalau korang daripada course lain and masih lagi berminat nak menjadi doctor. You have to graduate from your course first and then apply for Bachelor of Medicine. Which means, Degree all over again.

So, kalau masih minat pada bidang kedoktoran tapi takda rezeki sekarang...
You can either go to private colleges or you wait...

Anyway, Goodluck !

Thursday, July 2, 2015

An Easy Peasy Spaghetti Bolognese

Assalamualaikum,

So, today I cooked Spaghetti Bolognese for Ifthar.
My version of Spaghetti Bolognese is very simple and easy to prepare. (Learned it from mum)
Just need a few ingredients.

So, the ingredients are

1 Pack of Spaghetti (I usually use San Remo)
1 Pack of Minced Meat
1 Bottle of Spaghetti Sauce (In this case, I used Prego Mushroom Sauce)
Cheese (I used a pack of Chesdale, but any kind of cheese will do like Mozzarella, Parmesan etc)
3 Tablespoon of Butter/Margerine
4 Teaspoon of salt
1 Teaspoon of Sugar
Tomato Puree (if needed)
Water huhu



For the spaghetti, I usually use San Remo. But any brand will do. You can also use Angel Hair, Fettuccine or Linguine.

As for the sauce, you can either use Traditional or Mushroom. Usually if I use Traditional, I will add some garlic. They are just the same I think, except that one has mushroom and the other one does not.

Cheese, you can you any kind of cheese. Mozzarella, Parmesan, Cream Cheese etc. I used Chesdale because it's easier (not to mention cheaper).


So, lets get started shall we?
We will start with the Spaghetti.

1. First add some water into the pot. Around 3/4


2. Then, you add around 3 teaspoon of salt into the water. Not sure why. Probably for the taste. Huhu. I did just because mum taught me to.


3. Wait for the water to boil, then we insert the spaghetti. Kabloosh... okay that doesn't sound like the right sound effect.

4. Wait for the spaghetti to... become soft? Flexible? I think you got it. Then we add some margerine/butter. This is to prevent the spaghetti from being sticky and stick to each other. It added some flavour to the spaghetti too. And it's easier to eat.


Then, we wait till the spaghetti is ready. Woohoo. Easy.

When do we know it is ready?
Usually we check the colour. Making sure the yellow colour is even. Especially for Fettuccine and Linguine. We need to check the middle, making sure it is yellow. We always overlooked that.

Now, for the sauce.

1. I chopped some meat. To make it easier, you can buy Minced Meat, where you don't have to chop any meat. But if you can't find one, then yeah...

2. So, put some oil into a pot. A small or medium sized pot will do. And then we put the meat. *goreng goreng* Not really goreng actually. Just bagi masak sikit.

3. Then, we open the Prego sauce bottle and add it in the pot together with the meat. I mean, the sauce and not the bottle. The bottle, you can throw it into the dustbin.

You can add tomato puree, if you need more sauce.
Some add chili sauce because they don't want the sauce to become too sour. I guess.

4. After a few while, we can put the cheese inside the sauce. Yummy yummy. If you use Chesdale, you add 3-4 slices. Depends on your liking.

5. Add 1 teaspoon of salt and 1 teaspoon of sugar.

6. Stir it for a few minutes, then wallah! Done.

Fewh. Feel like writing a lab report.

Finally it is ready to be served.

Definitely your family's choice
This is what I call Spaghetti Orang Malas or Spaghetti Suka-suka because suka suka taruk apa suka.
You can try this at home.

Goodluck!