Thursday, May 21, 2015

REASONS TO CHOOSE ASPER, UPM!

Assalamualaikum,

It's 21st of May, 2015. And I am SUPER excited
Why?
Because today is the registration day for ASPer Batch 11.

How fast the time flies. *cries*

always in memory. ASPer IX

So, Selamat Datang kepada adik-adik semua.
Mungkin ada yang happy dapat ASPer, mungkin ada yang kecewa sebab tak dapat Universiti yang nak, and mungkin ada yang tengah risau tak dapat carry.

Siapa yang taknak masuk UPM tu... mungkin boleh keluar sekarang? Hahaha takdalah.

Tapi... percayalah cakap akak. Korang takkan menyesal masuk ASPer. (Kalau ada yang menyesal tu, ermm. diam je)
Tapi memang betul. Tengok jelah pelajar produk ASPer. Ceria belaka. Haha.

Mungkin masih ada yang ragu-ragu... (or untuk lepas SPM yang sedang survey)

So akak cerita serba sedikitlah:

WHY CHOOSE ASPER?

1) ONE STEP FORWARD
      
Once you entered UPM as a foundation student, it's like one foot set into UPM. You are already guaranteed of a place in Degree. How cool is that?

Plus, you are free to choose whatever course that you want. Medic, Engineering, Biotech, Food Science, Environmental Science... You name it.
So, this is a chance not to be missed. (But of course, that depends on your results ohoho)

2) GREEN IS LIFE

It's just normal to relate UPM with Pertanian since it was originally called Universiti Pertanian Malaysia (But it's Putra now!) And I can guarantee you... That if you mention you are currently in Asasi Sains Pertanian, they will be like "Nak jadi petani ke?"

But then, why not?


Out of all the subjects we learn in ASPer, Pertanian is the best. It is easy to score and stress-releasing. Why? Because we go for practicals (amali) every week. The practicals include going to
Ladang ternakan (Lembu visiting!),
Sawah (mandi lumpur),
petik kacang panjang,
tanam sayur,
naik lori,
lawatan ke Kilang,
berniaga di Pasar Tani
and the list goes on....

















3) UNIVERSITY IS NOT JUST A PLACE TO STUDY, BUT LEARN.

I somehow feels like ASPer je asasi yang organize like a lot of activities (no offense, just an opinion). For starter, we have ASASI WAR GAME yang memang sangat best! Especially kalau kat Jasin.
Then, we have other events and activities such as Apple Day, and Asper Hunger Game.

And of course, this is the time you will plan lotsa activities with you classmates. (macam picnic, bercuti or main bola tampar and so on)
Which will strengthen the bonds between you guys.
Kalau memang nak duduk dalam bilik je baca buku, rugilah. Sebab UPM memang ada banyak sangat events. This is the time where you gain yourself some valuable experiences.






4) THE BEST MANAGEMENT TEAM AND LECTURERS

I have to say that pihak pengurusan ASPer memang terbaik. They are caring, try to prepare what's best for us. Even MUET pun diorang tolong daftarkan, managekan everything.

Lecturers majority lelaki. Doctors and Professors. Apa yang best tentang diorang ialah diorang sangat semangat mengajar. Mengajar sampai kita faham. And sangat fatherly. Sambil ajar, sambil relatekan dengan Islam. Comel pulak tu.
Dr. Zaki   


5) IF YOU ARE STILL SEARCHING

Some of you mungkin ada yang masih tercari-cari hala tuju, masih taktau nak jadi apa.
This is when you discover yourself. Time nilah korang boleh cari apa minat sebenar korang. Dalam bidang architecture ke, bio ke, fizik ke... Sebab unlike other Asasi, such as Asasi Sains Hayat, Asasi Sains fizikal and more, dia dah tetapkan bidang apa yang korang boleh ambik time Degree.

In ASPer, you have a year to discover your interest, a year to decide what you want to be.
Sebab ada je, yang plan nak ambik Medic, tapi bila masuk asasi, dia baru tahu dia minat Fizik.


*********
That is all I guess, for now.
Trust me, you guys won't regret.

I'm sure all of you are academically okay. You guys will do well in studies, InshaAllah.

Just have to remember, this ain't high school, kiddo.
Problems will never really leave. If one problem solved, there will be new problems rise.
But, that's how you learn.
Be positive.
And act like a University student.

GOODLUCK!






70 comments:

  1. Assalamualaikum, apakah syarat kelayakan utk mohon asper? Maksud saya sekurang kurangnya berapa a utk dpt asper nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau menurut laman web asper, rendah je kriteria dia. But, usually, paling rendah pun 6A lah. lebih kurang gitu lah.

      Delete
  2. Asper semua bumiputra ke ataupun sebaliknya


    ReplyDelete
  3. klau ambik asper ni boleh sambung medic tak?

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum akak, saya nk tnya boleh smbung medic ke klau dpt asper ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, boleh... pointer nak selamat, at least 3.8... nanti ada interview.

      Delete
  5. Hello. Assalamualaikum. Result spm 2015 baru umum dan saya dapat 6A. Salah satunya Biologi. Saya nak ambil course major Biologi nanti degree. Kelayakan pointer dia masa foundation sama tak macam medic kalau nak ambik major Biologi nanti degree.. Mekaseh 😁.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello,
      Medic kena 4 flat...
      Major biologi selalunya 3.0 atau 3.3 ke atas. but better dapatkan 3.5 ke atas.

      Delete
  6. Macam best. Susah tak nak dapat four flat masa asasi. Tq. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah tak susah.Kalau study inshaAllah boleh...
      Jangan main-main. Nak main-main boleh untuk release stress, tapi berpada-pada.
      Kalau memang nak 4 flat, effort kena lah sepadan.

      Delete
  7. assalamualaikum, kak.. saya nak tanya, if ambik asper ni, dekat upm ade tak degree biomed? sy igt nk further study degree in biomed

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, dik. Akak memang student degree Biomed UPM. Adik boleh refer pada blog post akak bertajuk 'Biomedical Science, UPM'

      Delete
  8. Haloo kak Sofea,
    Saya pilih AsPer sebagai pilihan pertama dalam UPU. Teringin sangat nak masuk sebab nampak interactive. Plan nak sambung degree in Cell Bio kat UPM juga. Tapi kak, nak tanya...Untuk setiap intake, berapa students ye yang akan masuk AsPer dan bagaimana students akan dibahagikan ikut kuliah? Pada pandangan akak juga, ramai ke yang apply AsPer? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Halooo...
      Terima kasih kerana telah memilih Asper. Hahaha.
      Kalau dibandingkan dengan 4 tahun sebelum ni, ramai orang yang masih belum aware atau still misunderstood dengan Asper ni...
      Tapi sekarang ni, ramai dah tahu pasal Asper...
      So, memang ramai yang apply.
      Kalau tak silap batch tahun lepas, mencecah 1000 intake.
      Students selalunya dibahagikan kepada kumpulan kuliah, macam kelas. Satu kumpulan kuliah dalam 35++ orang.
      Dan selalunya, antara kumpulan kuliah ni akan ada persaingan, competition.
      Jyeah...

      Semoga adik mendapat yang terbaik nanti. InshaAllah.
      :D

      Delete
    2. Terima kasih akak:))

      Delete
  9. Kak.. Skrg ni ramai sgt ka yg mohon asper.. Elaun yg dpt tu stiap tahun sama or brubah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap tahun sama je jumlah.
      Tapi dalam keadaan sekarang, akak tak sure.

      Delete
  10. Salam akak sofea.. sy ltakkan upm as first choice. So, sy nk tnya kalu sy dpt upm sy sngt tkut kalau x dpt nk catch up ap yg lecturer ajar.. adakah lecturer ajar laju sbb nk kjar time?? Then, nota utk sub kt upm akn diberi or buat sendiri?.. lagi satu persaingan dlm kuliah sm mcm kat skolah ke?? Mohon pencerahan dari akak. Silibus sama ke dgn uni lain?? Tq.

    ReplyDelete
  11. Salam akak sofea.. sy ltakkan upm as first choice. So, sy nk tnya kalu sy dpt upm sy sngt tkut kalau x dpt nk catch up ap yg lecturer ajar.. adakah lecturer ajar laju sbb nk kjar time?? Then, nota utk sub kt upm akn diberi or buat sendiri?.. lagi satu persaingan dlm kuliah sm mcm kat skolah ke?? Mohon pencerahan dari akak. Silibus sama ke dgn uni lain?? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, untuk menjawab persoalan adik,
      Lecturer selalunya akan highlight perkara yang penting. Benda penting tu dia akan explain sampai paham. benda-benda lain baca sendiri. So, as long as fokus dan tak tidur, InshaAllah okay je. Dan, memang lecturer ajar laju,
      kalau agak2 tak paham, approach lecturer tu terus. terus tanya. Jangan diam.
      Nota, lecturer providekan... tapi lecture note sahaja tak cukup. kena baca sendiri jugak dari buku rujukan.
      Persaingan macam kat sekolah? Sorry akak tak berapa nak faham soalan yang ni.

      Harap jawapan akak membantu ;)

      Delete
  12. Hello akak:) Nak tumpang tanya sikit.Kalau non bumi's susah ke nak dapat asasi sains pertanian?..sbb saya tengok mcm sangat kurang pelajar non bumi.Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kata susah tu... mungkinlah, sebab dia lebihkan bumiputera.
      but it doesnt mean dia tak ambik pelajar non bumi.
      contohnya.
      dari sekolah akak.
      5 orang yang dapat asasi.
      4 chinese and 1 malay (akak)...

      Delete
  13. Salam kak,macam mana dengan pemakaian? Esp perempuan. Kene pakai baju je ke kain je ke atau bebas?

    ReplyDelete
  14. akak, saya dapat asasi sains pertanian ni. bagus ke dia punya engineering dekat sini? saya frust la jugak tak dapat asasi engineering dkt uitm :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaflah. Akak tak boleh nak cakap tentang engineering. sebab akak Biomed.
      tapi kalau awak target engineering, please focus in physics, chemistry and maths.

      Delete
    2. UTM , USM engineering is better . I did Masters in Engineering in 2000.

      Delete
    3. There you got your answer, Rez Flash.
      Thanks Aftab Ahmad.

      Delete
  15. Akak saya baru dpt upu result hari ini n alhamdulilah dapat masuk foundation upm :D nak tanya kalau duduk kat hostel ade roomate ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... Kalau kot kot nak jumpa akak, roger roger je.
      Hahaha.
      Yeap. Ada roomate. Paling best K13, kalau suka ramai2 lah.

      Delete
  16. If take Asasi UPM then can we apply for degree in other university through upu. Or we must take degree in Upm only ? Any idea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Applying through UPU is impossible.
      You can try applying for USM, but the chances are too thin.

      Asasi UPM guarantees you a spot in Degree. which, ofcourse, depends on your results.

      Delete
  17. Assalamualaikum akak, do you know anybody that applied for another IPTA for degree after asper? Does UPM questioned them or take any action?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. I don't know anyone. but if you try to apply through UPU, that is impossible.
      You can apply USM, but the chances are low. But i do heard someone get accepted.
      There are a few that goes IPTS, easier to get accepted than IPTA.

      UPM doesn't question them... But maybe there's procedure that I don't know.

      Delete
  18. Slm. Akak nak tnya. Yesterday I've got my upu result and guess what, saya dapat asasi upm. Alhamdulillah. Pastu soalan saya tentang pemakaian kat sini untuk pelajar asasi, dibolehkan tak baju jubah bagi perempuan? Sbb kalau matrikulasi, hanya baju kurung sahaja dibolehkan. Tq. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam, and CONGRATULATION!
      pemakaian adalah bebas.
      Jubah, seluar, skirt, baju kurung, hipster hipster, no prob...
      Asalkan tidak menjolok mata.

      Delete
  19. Akak berkemungkinan ke budak asasi dapat kolej lain selain k13? And dalam bilik selalunya campur ke tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, sebab K13 tak mampu nak tampung semua pelajar asasi.
      Maksud awak campur tu macam mana?

      Delete
  20. Salam akak. Alhamdulillah saya dpt asper. Sy nk tnye:
    1) satu batch brp org ye?
    2) kalau nk ambik medic utk degree nnti, pihak upm akan ambil brp org ye?

    Mohon jwb kn akak. Saya masih tak tahu nk pilih asper ataupun matrik:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. Tahniahhh
      1) batch akak dulu 600 orang. batch selepas akak lebih ramai kalau tak silap.. mungkin 800?

      2) Tentang kuota medic akak tak sure... sorry dik. apa yang akak boleh cakap, kalau awak memang perform, maksudnya pointer 3.9 ke atas... chances awak untuk dapat medic di Asper lebih tinggi daripada matrik.

      Harap jawapan akak membantu...

      Delete
  21. Akak, kalau pointer 3.8 ada chance ke nk dpt degree medic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada chance. Dia akan value awak through interview pulak. If you excel, then InshaAllah dapat.

      Delete
  22. Assalamualaikum akak.sy dpt asper and insha Allah akan daftar isnin dpn.nanti ada agihan kelas ke kak? So mksudnya nnti, nk ke kelas mana2 pun dgn classmate tu jugak ke? Andd lagi satuu,, masa orientasi, dulu ada tak batch akak kena buat bnda pelik2, nak2 lagi masa icebreaking hhehe tu je nk tnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. Tahniah!
      Yeap, ada agihan kelas. That's the best about it.. Nanti korang ada saingan dengan kumpulan kuliah yang lain...
      benda benda pelik tu akak tak tahu lah.. semua macam normal...
      yang pelik dan menyusahkan adalah pergi ketuk pintu bilik senior nak mintak tandatangan.
      selain tu... normal jelah kot. tapi memenatkan sikit lah orientasi kolej

      Delete
  23. Assalamualaikum akak.sy dpt asper and insha Allah akan daftar isnin dpn.nanti ada agihan kelas ke kak? So mksudnya nnti, nk ke kelas mana2 pun dgn classmate tu jugak ke? Andd lagi satuu,, masa orientasi, dulu ada tak batch akak kena buat bnda pelik2, nak2 lagi masa icebreaking hhehe tu je nk tnye😅

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum :)

    Bantal and iron baju perlu bawa or disediakan?
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.
      Bantal dan iron dibenarkan bawa. tidak disediakan.
      Iron cuma dibenarkan ada satu sahaja dalam bilik..
      So kalau nak bawak tu, pandai2 sorok time spotcheck.

      Delete
  25. Salam akak. Alhamdulillah sy dpt upm. Saya nak tnya psal kolej pendeta za'ba.

    1. Satu bilik ada brapa org? Meja study ada atau tak?

    2. Dari KPZ ke tmpat kuliah brapa minit?

    3. Waktu dftar nanti buku apa yg perlu bawak?

    4. Boleh akak terangkan psal Biomed? Berapa pointer utk course ni?

    5. Ada tak course denstistry dan pharmacy ms degree di upm?

    Mohon pencerahan dari akak. Tq. Sori bnyak tanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam, Alhamdulillah dan Tahniah!

      1. satu bilik 2 orang. Ada meja study.

      2. Dari KPZ, erm 10 min kot, naik bas. Jalan kaki dalam 15 min.

      3. bawak lah buku conteng satu. huhuhu.

      4. pasal biomed, awak boleh refer pada post akak yang ni

      - http://cannotconnectlah.blogspot.my/2015/02/biomedical-science-upm-sains.html

      ataupun ini

      - http://cannotconnectlah.blogspot.my/2016/01/frequently-asked-questions-faq-about.html

      5. Takda course dentistry dan pharmacy.

      Harap jawapan akak membantu ^^

      Delete
  26. ASSALAMUALAIKUM Kak, saya dapat asper and daftar monday next week, saya sekarang in dilemma sama ada nak pilih asper or matrik huhuhu btw kak, semua syllabus subject teach in English/ B. Malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam! Tahniah!
      Hurmm, mungkin awak boleh contact akak through FB, insta, atau twitter. Mungkin lebih senang kalau awak nak tanya apa2...

      semua syllabus taught in English...

      Delete
  27. Assalamualaikum,
    Akak bantal kene bawak or disediakan?
    Kalau nak iron baju, disediakan or kene bawa sendiri? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam...
      Bantal bawak sendiri.
      Iron pun. Dalam satu bilik hanya dibenarkan ada satu iron.
      Either korang share dengan roomate ataupun pandai-pandai sorok iron time spotcheck.

      Delete
  28. assalamualaikum kak...alhamdulillah rezeki saya nak study di UPM sbb niat saya ingin sambung dalam veterinary...in shaa allah..kalau ada rezeki boleh saya minx tunjuk ajar akk nnt?...saya akan daftar isnin depan..k-13...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam... Tahniah!
      Boleh boleh... Akak sedia membantu mana yang mampu.
      Boleh add FB akak.
      Nama Shazleen Sofea..
      Tapi akak bukan budak vet lah. Akak budak biomedic.

      Delete
    2. tkpe kak lagi pun saya just merancang dulu untuk sambung vet...sbb vet je yg saya agk jelas dgn kerjayanya...yg lain saya belum pasti...sbb tu saya nak tunjuk ajar akk...mungkin akk bleh jelas kan mana yg terbaik untuk saya dan mana yg sesuai...in shaa allah ada rezeki...saya sendiri akan cari akk..hehehehe..btw thanks kak sbb sudi balas comment saya... :-)

      Delete
  29. Slm kak. Kalo budak asasi upm, kan dah ada tempat untuk sambung degree upm. Btw, degree yang kita pilih tu masih perlu interview lg tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam... Certain course je yang perlu interview...
      Course medic, nursing and architecture kalau tak silap.

      Delete
  30. Pakaian utk lelaki mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikutkan etika kena formal atau semi formal...
      But semua orang memang bantai pakai jeans and tshirt. Tapi please please jangan pakai selipar pergi kelas.

      Presentation pakai formal.

      Delete
  31. Salam Shazleen Sofea,

    Bolehke permohonan ke asper upm dibuat guna sijil spm tahun 2008?

    ReplyDelete
  32. Hi akak :) if akak terbaca ni saya nk tanya. Saya baru lepas dpat result spm 2016 tapi dpat 5a je :( lepas tak nk masuk asper sbb sy mmg minat sgt. Klau ada chance, sy nak letak first choice. And sy mmg ambik sains tulin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, InshaAllah dapat je tu. Ada je yang 5A dulu dapat asper. It's not impossible.
      Letak je first choice.
      Lepastu doa banyak-banyak. Semoga awak dapat ape yang terbaik untuk awak. Amin.

      Delete
  33. Hi kak! Saya nak tanya perubatan veterinar ada interview jugak ke macam medic?

    ReplyDelete
  34. Salam Sejahtera,

    Kak nak tanya nak masuk Kursus major biologi UPM susah ke?


    Terima kasih

    ReplyDelete
  35. asssalamualaikum akak,nak tanye, kolej pendeta za'ba ni kolej ke berapa ye?

    ReplyDelete