Sunday, March 1, 2015

ASASI UPM EDUCATION FAIR 2015

Assalamualaikum,
Hai !


As stated above,
ASASI EDUCATION FAIR kali ini diadakan pada 25 Februari 2015.
Bermula dari 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Education Fair ini bertujuan untuk membantu pelajar-pelajar Asasi dan pelajar-pelajar Kolej Matrikulasi yang bakal menyambung pelajaran ke peringkat Ijazah.
Terbuka juga untuk pelajar-pelajar STPM dan SPM.

Education Fair is an ANNUAL EVENT. Maknanya, setiap tahun ada. So, MARK YOUR CALENDAR! 

Di sini, booth-booth fakulti akan dibuka dan pelajar-pelajar boleh mendapatkan segala maklumat berkaitan course-course yang terdapat di setiap fakulti di UPM. Contohnya, senarai kriteria yang diperlukan untuk setiap course, subjek-subjek yang bakal dipelajari.
Dan wakil-wakil di setiap booth akan membantu dengan menjawab segala pertanyaan pelajar. Contohnya, hala tuju kerjaya, course tu senang ke susah dan sebagainya.

Terdapat juga taklimat yang disampaikan oleh wakil dari setiap fakulti.

Bagi pelajar-pelajar SPM (sekolah menengah), kami juga ada booth Pusat Asasi Sains Pertanian.

Di booth Pusat Asasi Sains Pertanian, adik-adik boleh dapatkan maklumat berkenaan Asasi Sains Pertanian.

Contohnya, syarat kelayakan memohon, senang apply degree tak, subjek yang dipelajari dan sebagainya.

Di booth ini, kami ada fasi-fasi yang merupakan pelajar lepasan Asasi itu sendiri. Adik-adik boleh dengar cerita pengalaman fasi-fasi itu sendiri.



Bagi pelajar Asasi, Matrikulasi dan STPM,
anda boleh melawat booth-booth fakulti. Senarai fakulti yang terdapat di UPM adalah seperti yang terdapat dalam Aturcara di atas.


PENGALAMAN MENJADI FASILITATOR ASASI EDUFAIR

Tak pernah jadi Fasilitator sebelum ni, sebabtu join. Nak timba pengalaman selain meningkatkan Kemahiran Insaniah yang pertama iaitu Komunikasi. Hahaha puih.
Sebab aku lemah sikit dalam bab-bab mempromosi ni. Sebab kena approach orang kan. Mana boleh takat bagi flyers je.

And thanks Zaki sebab ajar kiteorang (kinda) sikit untuk approach pelajar.

So yeah, aku try approach budak. By first, giving them flyers and start the conversation by asking
"Form 5 ye sekarang?"
"Dah tahu nak sambung mana lepas SPM?"
"Cita-cita nak jadi apa?" --- Kalau budak tu kata taktau nak sambung mana.
And so on...

Ada budak yang response elok.
Ada yang excited jugak.
"Saya memang nak masuk UPM ni! Sebab cikgu memang tekankan sebab kiteorang ambik Sains Pertanian"
"Oh macam akak lah, dulu akak ambik Sains Pertanian jugak"
Then, awkward silent dan burung-burung pun berkicauan.
FAIL.
hahaha

Ada jugak budak yang response awkwardly.

Next, me and Darina duduk lepak di booth Faculty of Engineering (Food Engineering) sebab kat situ ada A'a (Aqilah Rashid).
She was with a bunch of boys promoting Food Engineering dengan mesin peeler nenas diorang tu.
Hahaha.

Ada jugak budak-budak sekolah approach booth ni, so aku ambik peluang ni untuk distribute flyers Asasi.
Soul (budak food engineering) tolong bagi flyers tu kat budak sekolah
"Adik masuk sini dulu (Asasi), dah masuk asasi, nanti baru jumpa kiteorang."
Hahaha

Kalau ada budak form 4 approach...
Soul "Oh form 4? Lambat lagi. Adik tunggu lagi setahun baru datang sini jumpa kitaorang"

Dia punya promoting skill memang....'hebat'.

GAMBAR-GAMBAR SEKITAR EDUFAIR



Sentiasa penuh orang. Tak pernah kosong.


Budak Mechanical Engineering main gasing. hahaha

Around 11.45 a.m.









SEE YOU GUYS NEXT YEAR, InshaAllah!

No comments:

Post a Comment