Saturday, February 7, 2015

BERBULU

Assalamualaikum,


Pada satu malam yang dingin, aku ditanya oleh adik lelaki aku

"Kakak, kenapa ayie sorang je dalam family yang ada bulu kat tangan?"
(To Ayie. Sorry Hahahahahaha)

Dengan menggunakan ilmu tentang genetik yang aku ada, aku pun terangkan pada adik aku.
Dia dah tingkatan 3, so, tak susahlah nak terangkan kat dia.

Sebelum apa-apa, aku terangkan apa itu gene, allele, dominant and recessive allele dan yang sewaktu dengannya. Yang taktau tu, gi lah bukak balik buku SPM atau google je lah.

Aku:"Ermm. Memandangkan mami dan papa takda bulu di tangan... bermakna trait Tidak Berbulu adalah dominant. Dan Berbulu adalah recessive trait."

Adik aku dengar je. Angguk-angguk sikit. Tanda faham.
Ahaha.
Aku pun sambung.

Aku:"So, memandangkan sorang je ada bulu. Bermakna mami dan papa ada heterozygous alleles."

Aku pun lukiskan Monohybrid Cross.
















Tadaa!

There, you got your explanation, brother.
dan juga kepada yang tertanya-tanya selama ni.


You are welcome. Hahaha.

No comments:

Post a Comment