Monday, October 27, 2014

HIDDEN PARADISE : HUTAN SIMPAN AYER HITAM, PUCHONG

Hi and ASSALAMUALAIKUM !
yes, i am feeling kinda hyper.

Why?
Sebab aku habiskan cuti midsem aku dengan aktiviti kem.
Yeah.

Walaupun penat, letih, tidak bermaya tapi aku rasa tak sia-sia aku join kem ni.

Kem ni diadakan di Hutan Simpan Ayer Hitam, Puchong atau nama lain SISFEC.
Hutan ini adalah di bawah jagaan UPM dan orang luar tak boleh masuk tanpa kebenaran.

Hutan ini terletak di tengah-tengah kawasan perumahan di Puchong. Jadi, tak ramai yang tahu akan kewujudannya. Dan sebab itulah aku panggil hutan ni sebagai Hidden Paradise.


Hidden Paradise

credit : discovermalaysia.com.my


Tujuan utama aku join kem adalah untuk cuba flying fox, high ropes and jungle trekking.
Ya, di sini ada Flying Fox dan High Ropes (13 Elements).
Walaupun itu tujuan utama aku, tapi sebenarnya apa yang aku dapat adalah lebih daripada itu.
Aku dapat menikmati keindahan semula jadi ciptaan Allah S.W.T

Aku memang suka bab-bab nature ni (tapi aku tak suka nyamuk dalam hutan tu). Aku jarang masuk hutan, sekadar round-round tengok pokok dekat Bukit Ekspo je. 
So, aku ambik kesempatan ini.

Tapi Tapi Tapi.... !
Yang paling aku suka adalah......... ini !

credit : antarapos.com

Inilah yang mereka panggil Blue Lagoon.
It is just too beautiful.
Ternganga aku bila pertama kali melihatnya.
Tak sangka di tengah-tengah bandar macam ni, ada jugak air sungai yang biru dan begitu jernih.

Subhanallah.

Air dia pun sangat sejuk. Sangat menyegarkan.
Dan bila terapungkan badan, pandang ke atas.... Pemandangannya terlalu cantik.
Sungguh menenangkan.

sesungguhnya tak sia-sia aku join kem ni.
I've discovered one of the hidden paradise on earth. jyeah !
okay. haha.


Anda tunggu apa lagi...
Marilah ajak kawan-kawan, kaum keluarga semua mari ke sini...

Segala maklumat ada di sini.

Marilah kita sama-sama mendekatkan diri dengan alam semulajadi.
:)







Sunday, October 5, 2014

Biomedical Student? Yes, yes I am...

This is my second attempt writing about my current degree life.
So,
Assalamualaikum and Hi guys!

FINALLY, an actual holiday.... Escaping for awhile from my hectic life.

Nenek: Aiyaa, ngo tai lei sau jor lor... lei tok shu kem san fu meh?
(Translation: aiyaa, saya tengok you sudah kurus la.. banyak susah belajar ke?)

No, grandma, it's not that hard and no, I am not getting any thinner.
But I did lose some weight. jyeah.

I am now taking Bachelor of Biomedical Science in UPM (forever UPM). People usually call us as those student who wanted to enter Medic but 'takda rezeki'. I admit that my used-to-be ambition is to be a Doctor. I wanted to work in the hospital as a Doctor. But, during my days in Asasi, I soon realized that maybe i was not meant to be a Doctor. So, I put Biomedical Science as my first choice.

So, here i am as a Biomedical Science student. The first day of lecture... or should i say the first week of lecture, all the lecturers said 'Mesti ni semua letak Medic first choice tapi tak dapat, so masuk Biomedic ni...' Well, I am proud to say that Biomedic was my first choice.

People, now, might not see the importance of this course yet. Most student will say 'Nanti susah cari kerja.' or maybe 'Lepas graduate nanti nak jadi apa?'. Hahaha. Rezeki itu boleh dicari dan rezeki itu adalah dari Tuhan. Asalkan kita berusaha dan usaha kita sekarang adalah untuk belajar. Kerja? We can be Scientists, Researchers, Pegawai and stuffs... or maybe you can create a job... The sky is the limit. It is all up to you.




There's a saying "Pandanglah pekerjaan kamu pada 4 tahun akan datang, bukannya pada peluang yang ada sekarang ini"

This course is still new in Malaysia and it's up to us to bring it up and show them the importance of this course...

For we, biomedical people, are THINKERS.