Saturday, December 27, 2014

KEMBARA CAK LEMPONG: Semoga Tidak Berakhir Di Sini Sahaja

Assalamualaikum.


Segalanya bermula ketika aku mendaftar untuk Semester 1 dan kami semua diwajibkan untuk mengambil Kursus Kokurikulum Berkredit (1 je pun kredit dia). Mungkin ada orang yang complain sebab terpaksa ambik Koku... Tapi aku excited sebab boleh cuba benda baru.

Memula, ingatkan nak ambik bidang sukan.

Darina : Jom masuk Cak Lempong, nak?
Aku     : Cak Lempong? Apa tu?
Darina : Alat muzik tradisional. Macam gamelan.
Aku     : Ohhh ! Okay jugak.

Aku memang pantang sikit dengar alat muzik ni. Dah dekat 14 tahun aku main piano, so Why not try something more traditional, right?


20hb September 2014

Perjumpaan kali pertama. Aku dan Darina sesat mencari mana studio Cak Lempong. Sesat sampai ke Astaka Seni.
perjalanan dari astaka seni ke studio cak lempong

Punyalah aku ingatkan terus start belajar main cak lempong... Rupa-rupanya tak.

Fasi : Kokurikulum Berkredit ni sebenarnya bukan untuk main cak lempong. Tapi untuk mengajar korang tentang Kemahiran Insaniah.

"Aww what"  hatiku berkata (ahaks) sambil bagi isyarat mata kat Darina.

Selepas beberapa minggu....
Akhirnya, mulalah lesson Cak Lempong yang ditunggu-tunggu.

Fasi: Saya nak kamu berdua main gerteh Bunga Tanjung
Basics Cak Lempong:

Terdapat 2 Jenis Bingkai Cak Lempong
1) Bingkai Gerteh
2) Bingkai Tingkah dan Sawa (Rupa dia sama je)

Gerteh tu umpama lead manakala Tingkah dan Sawa tu background/ support.
Dan of course, nak main cak lempong kena guna pemalu.

Next, adalah Basic Music.

Basic music macam clefs, note values, signs and symbols.
Note macam
Semi-breve
Crotchet
Minim
Quaver
Semi-Quaver

Note ni mempunyai nilai yang berbeza dan amat penting supaya melody dapat dimainkan dengan betul.

NEXT,
Pembahagian Lagu pun bermula.
"Kumpulan kita akan main dua lagu. Iaitu Anak Kampung dan Bunga Tanjung." kata fasi.
"Bunga Tanjung ni susah sikit gerteh dia. Challenging sikit"

Dan aku memilih untuk main gerteh Bunga Tanjung.
Bunga Tanjung... Which everybody calls a Killer song.

Cubaan pertama Bunga Tanjung memang agak teruk bunyinya. Tak synchronize and not pun terabur.
Mungkin sebab kiteorang tak familiar dengan lagu tu. Memang seksalah tengok fasi yang mengajar. Terjerit-jerit dia.
Hahaha. Cik Man memang terbaik lah.

But as weeks passed by...
Bunga Tanjung bertambah baik. Gerteh, Tingkah dan Sawa sudah dapat bersatu. (Cewah)
dan sudah bersedia untuk dibawa ke pentas persembahan di Seri Menanti, Negeri Sembilan.


Malangnya, takda video yang boleh ditaruk di sini.


Tamatnya persembahan, maka tamat jugalah kursus Cak Lempong. Dan ini bukanlah saat yang ditunggu-tunggu.

Darina : Jom daftar untuk Cak Lempong lagi.
Aku : Aku okay je kalau tak perlu belajar Kemahiran Insaniah.

Fasi kata kalau memang nak sangat main Cak Lempong boleh join Kelab Cak Lempong Wedana UPM. Tapi perlu berikan komitmen yang tinggi.
Malangnya, aku duduk di Kolej 17 yang terpencil jauh daripada main campus. Tambahan, aku tiada transport selain daripada bas. Latihan pulak pastinya pada waktu malam.

Hmm, apakan daya.

Tapi aku sangat berharap semua ini tidak berakhir di sini sahaja.




Cak Lempong 2 (2014)

Kepada yang baru nak daftar koko untuk semester depan,
Yes, Aku akan recommend Cak Lempong.








Saturday, December 13, 2014

Officially 19...Happy Birthday, Sofea.

Assalamualaikum.
Hai.

So.........

It was my 19th Birthday! It's on the 10th of December.
"Oh wow, you are like so young"
Yeap, I get that a lot from friends of the same age. and I also know I look a whole lot older. Pfftt meh. Haha.


What does it feels like to be 19?

Well, I don't really think there's much difference. For example, people say you are free to do whatever you want when you reach 18. Haha that rule doesn't apply in my life. But it's not like I'm overly controlled or protected by my parents. So, I pretty much already have my freedom.

But, yeap the older you get, the more reality hits you in the face and more responsibility that you need to carry. You will start to realize what is really going on in your life. Life can get hard at times, but I will try my best.

What does it feels like to be like the "youngest"?

Hahaha. 
"Tak sangka kau muda weh"
"Adik-adik lah ni"
"You are so young. I'm so jealous"

I get that every year. every birthday. It's nothing, really. but maybe.... I get more attention? Hahaha Nawwhhh.
I used to feel like "special" because I thought that I'm the only who was born in December among friends. (of course that was when i was in primary school). But I was wrong.
But still, I like to think that December babies are born to be "Special".

How did you celebrate your birthday this year?

This year... Well I have classes on my birthday. and I didn't go anywhere to celebrate. So, I spend the day in my room, trying to finish up my assignments. 
But still, It was a great birthday..

My mum wished me first (excluding the birthday wish I got from my bro at 9.30 p.m. on the 9th of December). Though she was 4 minutes earlier. She wished me on FB (mums nowadays haha kidding mum). But I was so touched with her wish. That my eyes became so sweaty. Yeap, sweats.

Then, my best friends and ex-roommates and ex-classmates... they all wished me 'Happy Birthday'
Though, I didn't get presents but their wishes were enough to make me the happiest girl on the planet.

Then, i got these free calls (imagine getting free calls but there's just no one to call). Well, I called my best friend, Ainu. We didn't talk that much (I blame the reception). Only for about 40 minutes. Then, she told me to call 'him'. 

Him. Haha naww. 
At first, I didn't want to. More like I was afraid. But yeah, she told me to give a try.
well yeah, trying won't harm me.
So, I called... First try, no answer. Second try... That's when miracle happened. 

I was speechless when he answered "Hi... Happy Birthday"
I can't stop smiling that I broke into laughter. 
That's how my birthday started.

The next day, I got a morning birthday wish from my housemates. And when I reached in front of the lecture hall, my guy course mates were still outside.
Matt "Happy Birthday Peah"
and then they start singing the birthday song. Hahaha. I felt kinda embarrassed, so I immediately entered the lecture hall.

Meisha "Hey Birthday Girl"
and the whole class starts singing birthday song. As usual, I didn't know how to response. So I just say 'Thank you, guys!'
I felt happy and excited.

And I felt so popular on that day because everywhere I go, there will be people wishing me 'Happy Birthday'. 
Imma happy kid.

Birthday presents?

My close guy friend did bought me a cake that I didn't get to eat because I went home. and college doesn't have a fridge for him to keep it for me. But still, I appreciate it, Izzad. Thanks.

And this one... from my awesome friend!
from : @aniradisua
Simple, but yet meaningful.
I really like it.


This is a pretty long post.
Hahaha
Alhamdulillah, I had live for 19 years and still are. Breathing fine, still healthy.
Thanks for all the wishes, guys.

Happy Birthday to me
and Happy unBirthday to you guys.

Hahaha




Thursday, November 27, 2014

First CRUSH I EVER had in my life.

Assalamualaikum.
Haha yeah, I am gonna share my experience of having a crush for like the first time.
and it happened this year when i was almost at the end of my foundation studies.

I never had a crush before during high school. Maybe I was attracted a little with some guys but not enough to make me crazy over them.
But this one, yes.
Not entirely crazy, just excited.

It started when my friend, Su, told me
"Sofea, Hicomm kata diorang nak kau main untuk opening dinner FICE nanti boleh?"
"Haa? Boleh kot. tapi aku tak berapa konfiden"
"Diorang nak kau main dengan Panadol"
"Oh ? Panadol tahu main piano???"
(dah nampak dah excited aku kat situ)

and then, there was an audition held at K13's hall for my batch dinner performance.
I was auditioning with my friends as a band. I was their pianist.

After my band auditioned, the person in charge with the performance came to me

"Sofea tahu kan Sofea main opening dinner nanti, time perarakan masuk pelajar nanti, dengan Panadol"
"Tahu"
"Lagu Let It Go tau. sebab tema dinner Fire and Ice"
"Okay, Got it."

I saw him... He was auditioning too for the performance.
I went to him...

"Hai Panadol, tau kan kita kena main piano untuk opening?"
"Ah yes... Let It Go. Do you know how to play that song?"
"Well, maybe a little. But i printed out the music scores"
"Music Scores? Do we really need that?"
"Hmm??"
"Can I borrow the scores for a while?"
"Yeah, sure."

Done with the audition, we brought the keyboards to the back and try to work out the arrangement for Let It Go.
But we ended up playing other songs for fun.
and I just knew that he couldn't read scores. He played by ear using chords.
He played Rolling In The Deep together with drums that is already recorded in his keyboard.
His playing captured other's attention but he captured my heart.
HAHA

Then he played Just A Dream - Sam Tsui's version.... Which is one of my favorite song !
So, I got real excited... Because I tried playing that song by ear but could never get the chords right.

So, he stand next to me and showed which key to press....


hmm.. hihi i feel like flying...

what i really felt at that moment...

When I reached my room, I hugged my pillow tightly and rolled on the bed.
Still can't overcome the feeling i had. It made me wanna scream...

So...
Both of us pass the audition.
and we rehearse like everyday.

I suggested that we do a mash up of Let It Go and Set Fire to The Rain since the dinner theme was Fire and Ice.
So, he left the song arranging job to me and said to teach him after I finish arranging.
Pfftt.. Fortunately, song arranging was not that hard. (Or i would have kill him)
But he did work on the arranging too, like telling me which part is more suitable for the ending.

To get to practise everyday with him just makes me really happy...
Everytime i went back into my room, I will squeal of excitement.

That's when i know how it feels like having a crush.

and then, the day has come...
I was waiting for him on stage. Then he came and I was stunned.
He looked really different (with the turtle-necked shirt of his and a red shirt on the outer layer)
He had like a fire painting at the side of his left eye.

"Wow, nice.. You wear a blue shawl. So that makes us Fire and Ice. Maybe u should like paint an ice too on your face"
"Ice cube?"
"No, like snow flake"
Hihihi

We had a little chit chat about studies and stuffs while waiting for the arrival of VIPs.


Then I said
"Let's take a picture"
what i actually wanted was to call someone else to take a picture of us..
But he took out his handphone and

"I never really do this"
and took a selfie with me...


HAHAHA.

Stage manager gave us a Walkie Talkie.
Someone (probably person in charge with technical stuffs) said

"Ready semua? Ready?"

Then Panadol took the Walkie Talkie and said

"Dah sedia dari subuh tadi dah"

"VIP dah sampai. VIP dah sampai"

Both of us get ready in front of the keyboards.
"Bismillahirahhmanirrahim"

and start to play the mash up we did.

I got real nervous that i forgot which part I was suppose to play but I kept on playing.
I looked at him.
He sang the part that i was supposed to play..
"Oh !"
I got it and play the rest of the song smoothly till the end....

Yokatta~

A few days later...

I decided to confess. Maybe partially confess (from my point of view)
I send a text to him saying

"I really like you! :D It's like i've found my other half. A Malay guy that plays piano :D :D"

I think that is what i said. You could think that as a confession or maybe admiration.

But.....
He replied
"I'm glad that you had fun that night"


Was that a REJECTION?


















But I got over it in a short time, because I didn't put up any expectation of getting accepted. I mean, it was just for fun.
It surely did make my life much more interesting.


But then...
Someone else came into my life...


-TO BE CONTINUED-

*Cerita lama dah ni
The sequel: He Who Captured My Eyes

Monday, November 24, 2014

Thoughtful Tuesday: If Only We Can Control Our Heart....


It was a Monday morning lecture...
A lecture on Muscular system by Prof Roslan.

He explained about the basic things we need to know about the muscles...
Such as, there are 3 types of muscles

Skeletal Muscle
Cardiac Muscle 
Smooth Muscle

He gave a lecture on Cardiac muscle.
So cardiac muscle is located at the walls of the heart. (of course. They didn't give the name Cardiac for nothing)
And this muscle is under involuntary control. Where the muscles work without the need of our concious control...

So, Prof Roslan said

"Kalau heart ni under voluntary control, Kita kena bagitau heart bila nak contract and relax.
   Nanti kita nampak, orang tengah syok berborak, tetiba jatuh...

              Because we Humans, tend to forget

 Tengah syok bercakap, lupa nak suruh heart to contract, relax and pump blood. Terus mati"


He also said

   "Itulah ciptaan Tuhan. Segalanya sempurna"


We can't control our heart.
It will keep on beating no matter how hurt we are.

That's why we just need to keep moving on no matter what.

#notetoself


Sunday, November 9, 2014

Apa Itu Makanan Halal Tayyiban

Assalamualaikum...
dan Hai !

Sekarang ni jam menunjukkan pukul 4.48pm tapi gelapnya macam dah pukul 7.30pm...
Lebat betul hujan.
Guruh juga berdentum-dentam.

Hmm.

Anyway, minggu lepas aku pergi ke satu forum tentang MAKANAN HALAL (HALALAN TAYYIBAN). Panelnya adalah Ustaz Fauzi Abdullah.


source: keranakasihnabi.blogspot.com
Kita sebagai umat Islam mestilah akan mengambil dan mencari makanan yang halal kan?
Tapi pastinya ada masanya kita ragu-ragu atau tertanya-tanya 'Eh yang ni halal ke tak? Boleh makan ke tak?'

Itu dinamakan sebagai Makanan Syubhah di mana kita tidak ketahui dengan jelas halal dan haramnya.
Dan perkara ini selalunya terjadi pada aku apabila aku nak beli snacks ke coklat ke apa ke, then cek takda logo halal... aku pun macam "Eh halal ke tak ni? tapi sedap."
ataupun ketika keluar jalan-jalan, nak try makanan Korea lah, Omputeh lah... tapi tak sure halal ke tak (sebab tak pamer sijil halal)... tapi nak sangat try.

Jika korang berhadapan dengan situasi sebegini, maka hukumnya adalah Haram.
Ini adalah untuk mengelakkan termakannya yang haram.

Jadi, kita ambil yang Halal, tolak yang Haram, tolak juga yang Syubhah.

Ustaz Fauzi : Yang halal banyak kat dunia ni... Tapi yang haram itu jugaklah yang kita                            nak pegang, buat atau makan. 
Sentap. hahaha.

Itu bab Halal.
Namun, kita bukannya perlu mencari makanan yang halal sahaja... tapi makanan yang halal Lagi Baik... (refer Ayat di atas)

HALALAN TAYYIBAN
yang halal lagi baik

Tayyiba maksudnya baik

Makanan halal ini terbahagi kepada dua, iaitu:
1. Tayyiba
2. Tidak Tayyiba

Contoh Makanan tidak Tayyiba:

1)Kerana Sakit
Gula halal, tapi tidak baik untuk pesakit diabetes.
so, itu adalah halal yang tidak tayyiba.

2) Cara Penyediaan
Makcik kantin goreng ayam. Tiba-tiba, ayam tu terjatuh pulak atas lantai.
Makcik itu kutip balik.
Maka, makcik itu telah menyebabkan makanan itu tidak tayyiba.

3) Ketika Penyediaan
Isteri yang sedang memasak untuk suami tapi bebel, maki hamun
"Tak guna punya suami, aku penat-penat masak , kau sedap je tidur"
dan segala carutan bagai.
Itu jugak menyebabkan makanan tidak...tidak apa? tidak Tayyiba...

4) Makanan yang Sejuk
Makanan yang tayyiba adalah makanan yang dimakan ketika ianya masih panas.
Ustaz kata "sebab itu susu ibu suam"
okayy~
Rasulullah S.A.W pernah berkata jika makanan bertembung dengan Solat Isyak, makan dahulu sebab makanan masih panas.

Itu dia.. Penerangan tentang Makanan Halalan Tayyiban..

Soalan-soalan berkaitan Makanan Halal akan aku share pada entry akan datang. InshaAllah.

:D



Monday, October 27, 2014

HIDDEN PARADISE : HUTAN SIMPAN AYER HITAM, PUCHONG

Hi and ASSALAMUALAIKUM !
yes, i am feeling kinda hyper.

Why?
Sebab aku habiskan cuti midsem aku dengan aktiviti kem.
Yeah.

Walaupun penat, letih, tidak bermaya tapi aku rasa tak sia-sia aku join kem ni.

Kem ni diadakan di Hutan Simpan Ayer Hitam, Puchong atau nama lain SISFEC.
Hutan ini adalah di bawah jagaan UPM dan orang luar tak boleh masuk tanpa kebenaran.

Hutan ini terletak di tengah-tengah kawasan perumahan di Puchong. Jadi, tak ramai yang tahu akan kewujudannya. Dan sebab itulah aku panggil hutan ni sebagai Hidden Paradise.


Hidden Paradise

credit : discovermalaysia.com.my


Tujuan utama aku join kem adalah untuk cuba flying fox, high ropes and jungle trekking.
Ya, di sini ada Flying Fox dan High Ropes (13 Elements).
Walaupun itu tujuan utama aku, tapi sebenarnya apa yang aku dapat adalah lebih daripada itu.
Aku dapat menikmati keindahan semula jadi ciptaan Allah S.W.T

Aku memang suka bab-bab nature ni (tapi aku tak suka nyamuk dalam hutan tu). Aku jarang masuk hutan, sekadar round-round tengok pokok dekat Bukit Ekspo je. 
So, aku ambik kesempatan ini.

Tapi Tapi Tapi.... !
Yang paling aku suka adalah......... ini !

credit : antarapos.com

Inilah yang mereka panggil Blue Lagoon.
It is just too beautiful.
Ternganga aku bila pertama kali melihatnya.
Tak sangka di tengah-tengah bandar macam ni, ada jugak air sungai yang biru dan begitu jernih.

Subhanallah.

Air dia pun sangat sejuk. Sangat menyegarkan.
Dan bila terapungkan badan, pandang ke atas.... Pemandangannya terlalu cantik.
Sungguh menenangkan.

sesungguhnya tak sia-sia aku join kem ni.
I've discovered one of the hidden paradise on earth. jyeah !
okay. haha.


Anda tunggu apa lagi...
Marilah ajak kawan-kawan, kaum keluarga semua mari ke sini...

Segala maklumat ada di sini.

Marilah kita sama-sama mendekatkan diri dengan alam semulajadi.
:)







Sunday, October 5, 2014

Biomedical Student? Yes, yes I am...

This is my second attempt writing about my current degree life.
So,
Assalamualaikum and Hi guys!

FINALLY, an actual holiday.... Escaping for awhile from my hectic life.

Nenek: Aiyaa, ngo tai lei sau jor lor... lei tok shu kem san fu meh?
(Translation: aiyaa, saya tengok you sudah kurus la.. banyak susah belajar ke?)

No, grandma, it's not that hard and no, I am not getting any thinner.
But I did lose some weight. jyeah.

I am now taking Bachelor of Biomedical Science in UPM (forever UPM). People usually call us as those student who wanted to enter Medic but 'takda rezeki'. I admit that my used-to-be ambition is to be a Doctor. I wanted to work in the hospital as a Doctor. But, during my days in Asasi, I soon realized that maybe i was not meant to be a Doctor. So, I put Biomedical Science as my first choice.

So, here i am as a Biomedical Science student. The first day of lecture... or should i say the first week of lecture, all the lecturers said 'Mesti ni semua letak Medic first choice tapi tak dapat, so masuk Biomedic ni...' Well, I am proud to say that Biomedic was my first choice.

People, now, might not see the importance of this course yet. Most student will say 'Nanti susah cari kerja.' or maybe 'Lepas graduate nanti nak jadi apa?'. Hahaha. Rezeki itu boleh dicari dan rezeki itu adalah dari Tuhan. Asalkan kita berusaha dan usaha kita sekarang adalah untuk belajar. Kerja? We can be Scientists, Researchers, Pegawai and stuffs... or maybe you can create a job... The sky is the limit. It is all up to you.




There's a saying "Pandanglah pekerjaan kamu pada 4 tahun akan datang, bukannya pada peluang yang ada sekarang ini"

This course is still new in Malaysia and it's up to us to bring it up and show them the importance of this course...

For we, biomedical people, are THINKERS.







Saturday, August 30, 2014

LENOVO A8-50 A5500

Hello, Hey, Hi.
I've just bought my very first Lenovo Tab.


Model : Lenovo A5500-HV

There are 3 types for this model, which is

Lenovo A5500-F (WiFi only)
Lenovo A5500-H (WiFi +3G-data only)
Lenovo A5500-HV (WiFi+3G-voice) ---> Pretty much like a normal smartphone. voice call and everything

This model was released on June 2014 (which is quite recent)

Here are some of the specs....

Height : 127mm
Width : 136mm
Depth : 8.9mm
Weight : 360g

CPU : Quad Core 1.3GHz
Camera : 5MP (back) + 2MP (front)
Battery : 4200 mAh
Display : 8"  (multi-touch display)

SIM : microSIM
Android : 4.2.2 JellyBean

Memory : MicroSD up to 32GB
                Internal 16GB , 1GB Ram

Speaker : There are 2 speakers :O


The price for this tab in Malaysia is RM699.
If you buy it at their original store, it comes with a cover+screen protector (but you need to pay extra for that)



I would recommend you guys to buy this Tab if you are looking for a Tab below RM700 because this tab is awesome !

I have surveyed other tabs online and undoubtly I find this model is the best.
There is another latest tab by other brand with the same price, but the specs are just not as awesome as this Lenovo Tab.


And i found one app in this Tab called KingSoft Office. You can create a word document, powerpoint slides, Spreadsheet using this App...
It's very useful for those who don't have a laptop or wanted to do their work but too lazy to bring their laptop everywhere they go. Yeah.









Lenovo outlet at Malaysia

- Mines, Seri Kembangan
- Low Yat

Always buy the original one ^^
of course, you can't nego the price but.. oh well,
Pay more for satisfaction.

Lenovo, The Mines, Seri Kembangan




Thursday, August 28, 2014

Monday, August 25, 2014

Medical Checkup Nightmare

Pagi Isnin yang mendung.Aku berada dalam kereta menuju ke Pusat Kesihatan UPM untuk membuat medical checkup.
Hmm. Aku keseorangan.

Semuanya berjalan lancar.
Bergerak dari kaunter ke kaunter.
tetapi di kaunter pertama lah terletaknya benda yang merupakan satu nightmare bagi aku.

Sementara menunggu pesakit lain selesai di kaunter pertama, aku perhatikan je benda itu.
dan benda itu adalah ------ Mesin Penimbang Berat

Selesai check tekanan darah, mata dan tinggi...
akhirnya, tiba masanya aku naik ke Mesin Penimbang Berat.
Dan resultnya.... *facepalm*
*menangis di tepi tangga*
hahahaha

But overall, semuanya berjalan lancar...
A'a datang but then nombor giliran aku dah tiba di kaunter x-ray and i forgot to say goodbye to her. (sorry a'a)

Dan akhir sekali, doktor pulak yang check.
Sementara aku menunggu untuk masuk ke bilik doktor, aku dapat mesej daripada A'a

"i think i saw your crush just now"

"What?? Where?? Dia dengan siapa?"

"Dia kat kaunter depan. Aku nak balik dah. babai semoga kau dapat jumpa dia"

So, i stare outside the room for the next few minutes. Luar pintu tu terus nampak kaunter pembayaran dan pendaftaran. Aku pandang je sampai sakit mata. and yes, i think i saw him ^^

but, it's not him that i'm looking for.
but oh well.
everything went well.
Alhamdulillah.



Wednesday, August 20, 2014

Passport Photo VS Selfie


SELFIE

*me taking selfies*

"Oh wow.. i look so cute..."
"This one is nice too"
"Yellow makes me look fair"
"Gosh. im so cute"
"Which should i upload on Instagram"
"Beauty like this should be shared to the public hahahaha"

*found a pair of sunglasses*

"Looks like more selfies.. this time with sunglasses"
"Maybe i should take it from a different angle."
"Oh yes. Nice angle"

*tons of selfies uploaded on Instagram*




TAKING A PASSPORT SIZE PHOTO

Took a passport sized photo at a shop. That would be the third time i took a passport sized photo since the i registered for Foundation, which is a year ago.

The first time i took a passport sized photo... I was pretty sure my eyes were wide enough and i smiled.
but the result...

"Wow. This is worst than i have imagined"
"Is this how i really look like?"
"Look at those asian eyes. Gosh."
" I don't look like I'm smiling at all"
"Look at those chubby cheeks"

They gave me a CD so i don't have to take another photo the next time... but of course, i wanna take a new one.

The second time was not that satisfying too.

The third time.. not bad. hahaha.

I take this very seriously. I wanna look good on my Matric Card.


Monday, August 4, 2014

TUTORIAL : Your Own Dollydle without using Photoshop

Assalamualaikum and hi to all visitors of my beloved Kingdom.

I've finally succeeded in making my very first own Dollydle.. Yay me!

What is a Dollydle?
Anda semua boleh google images and voila~
Here's the result :

klik untuk tumbesaran

And here is my first Dollydle :


I did it without using Photoshop since i don't have it...
This is my first time doing it and I'm pretty proud of it. *smiling face*
Yeap.

This is How I Do It :

1) Draw Your Dollydle.

You have to draw your own dollydle. Draw your dollydle like how you want it to look like. Draw it in a sketch book. Or maybe if you have a drawing pad or tab, life would be so much easier, you won't need to go through the hardship i went through. But anyway, here's mine :


Then, you scan it using your scanner. Then, we will move on to the next step.

2) Edit it.

Thanks to a good friend of mine for introducing me to this software called SAI Paint Tool.
Here :


Then you add a new layer. Choose 'Linework Layer'


Then, you can start to line it and colour it. I will suggest you to just use the 'Curve' and 'Line'.
Easier.
and the final step is.......

3) Crop It

Yeap. That's it. I just use Paint to crop it by using the 'Free-form selection'
 and there... you got your very own cute Dollydle.


It's a lot of work but Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih

GOODLUCK GUYS !

Sunday, August 3, 2014

Cerita di Akhir Ramadhan

Seorang anak kecil dalam linkungan umur 7 tahun kelihatan berlari ke dapur bagi mendapatkan ibunya.
"Ma... Ma... Kakak tak puasalah maaa..." kata anak kecil itu dengan matanya membulat menunjukkan bahawa hal itu adalah hal yang serius.

Ibunya ketawa kecil.

"Afiq, kan Ma dah bagitau sebelum ni... Perempuan ada masa dia cuti."

"Kalau perempuan cuti, maknanya dia tak perlu pergi sekolah lah ye, Ma?"

Ibunya gelak. Geli hatinya mendengar pertanyaan anaknya itu.

"Taklah, Fiq. Ni cuti puasa dan sembahnyang"

Tiba-tiba, abang kepada Afiq, Amin menyampuk

"Atuk elok je puasa, Ma... Tak cuti pun," sambil tersengih.

"Heis, Amin ni. Cuti atuk dah habis," kata Ibunya.

Amin tersengih-sengih. 'Dah menopause lah tu maksudnya' kata Amin di hatinya. Tidak berani hendak menyuarakannya kerana takut neneknya akan mengetuk kepalanya dengan buluh lemang.

Afiq pula sekadar mengangguk tanda faham apa yang diterangkan oleh ibunya.




Tuesday, July 22, 2014

APABILA MAK MEMPUNYAI TWITTER

Assalamualaikum dan Hai gais :D

dulu aku dah pernah post tentang 'Apabila Mak Mempunyai Facebook' dan 'Apabila Mak Mempunyai Facebook (2)'
Itu adalah apabila mak aku baru sahaja mula aktif di Facebook.. (True story bro)

and now, guess what.....

Mak aku sudah ada akaun Twitter. Jeng Jeng Jeng *sound effect*

Pada satu hari yang biasa, aku ke kelas seperti biasa dengan menaiki bas Nadi Putra yang biasa. Segala-galanya sangat biasa. Seperti biasa aku mengantuk di dalam kelas dan gembira apabila kelas sudah tamat.
Dan aku pun menaiki bas Nadi Putra untuk pulang ke bilik bersama-sama rakan rakan.
Ketika itulah sesuatu luar biasa terjadi....
Aku cek akaun Twitterku ketika berdiri di dalam bas. "Oh ada satu notification" , aku berkata di dalam hati.
Aku pun menekan butang notification..

'@usernamemakku followed you'

Duniaku tiba-tiba bertukar menjadi gelap. Terasa diriku seperti diperhatikan. Oh mengapa ini terjadi? Mengapa? Mengapa?


Hari-hari kemudian ku tidak seperti biasa lagi...

Mak : Siapa yang jealous tu?
Aku : Ha? siapa?
Mak : Alah. Kau baru je tweet tadi 'Don't be jealous seeing ur ex being happy. Get a life'
Aku : Itu untuk random people lah mak. Takda tuju kat sesiapa pun. Teenagers sekarang ni haa selalu sangat           tweet 'Oh dia bahagia sekarang. aku jeles :')' dan banyak lagi.
Mak : Oh....

Hari-hari yang seterusnya,

Mak : Gaduh dengan pakwe ke...
Aku : Mana ada -.-'
Mak : Habis kat twitter tu.
Aku : Erghhh

Dan seterusnya,

Mak : Nak lelaki yang baik, kenalah rajin-rajinkan diri, perbaiki diri tu...
Aku : Mak , stoplah baca tweet saya.
Mak : Hahahahaha.

dan makin lama, aku sudah makin kurang tweet....

Tetapi, ada juga kebaikkannya bila mak ada Twitter ni...

"I'm craving for Secret Recipe's cake.. Chocolate Indulgence :/"
*tweet*

dan tak lama kemudian, aku mendapat satu mesej daripada mak...

"Nanti pukul 5 lepas mak habis kerja kita pergi Secret Recipe"

"Really? Yeay !"

Okay, not that bad lah bila mak ada Twitter ni... Bukannya ada rahsia besar pun aku nak sorok daripada mak. So, aku pun kembali tweet seperti biasa. ^^


The End.






Sunday, May 11, 2014

I AM NOW EX-ASPER 9, UPM

Setahun yang lalu, aku telah mendapat tawaran untuk menyambung pelajaran ke peringkat Asasi di Pusat Asasi Sains Pertanian, UPM. Walaupun pilihan pertama aku adalah Asasi Sains Hayat UIA, tetapi aku tetap gembira apabila mendapat tau aku mendapat tawaran Asasi UPM (aku berada di Jusco ketika cek UPU dan ye, aku melompat kegembiraan tanpa pedulikan jika ada yang memandang).

Aku ditempatkan di Kolej Ketiga Belas, UPM. Majoriti budak Asasi Sains Pertanian (ASPer) ditempatkan di situ. Satu bilik 6 orang... ditakdirkan aku sebilik dengan 5 orang yang sangat 'awesome' iaitu Sue, Haida, Athirah, Lily dan Zaty.



Berbeza personaliti, berbeza sikap tetapi saling melengkapi (cewah ayat).
Pada awalnya, aku tidak reti hendak bergaul dengan budak kuliah aku. Aku lebih banyak mendiamkan diri. Tetapi bila ada peluang untuk berkawan rapat, aku ambil peluang itu... dan inilah kawan-kawan rapatku di ASPer..and they are really important to me..


dan semakin lama, aku semakin rapat dengan budak-budak kuliahku. semuanya sporting, happening dan ceria mengalahkan kanak-kanak. Kami ibarat satu keluarga.. Kami adalah Ohana and Ohana means family, Family means nobody gets left behind..


dan sekarang.. tanpa disedari... setahun telah berlalu... setiap pertemuan pasti ada perpisahan..
Perpisahan yang jika boleh dielak, aku nak elak... but life must go on..
This is the most memorable year of my life...
Thanks to all (my roomates, classmates and the whole ASPer family) for making my ASPer life awesome.
:')

I really love you guys so much.
Hope that the bond created between us will be unbreakable.
ASPER STREAMERS IX

credits to Intan Huwaina