Thursday, September 29, 2011

Apabila Mak Kita Mempunyai Facebook (2)

pada suatu tengahari yang indah... aku dan mak aku sedang bersantai di ruang tamu menonton televisyen.

Mak : apa yang kau maksudkan dengan status kau kat Facebook tu ?

Aku : hah ? status yang mana ?

Mak : alah . status kau yang kau tulis ' anak-anak lambang didikan ibu bapa ' tu....

Aku : oh. yang tu. kenapa ?

Mak : habis tu, kau ni pemalas , kau nak kata aku ni pemalas lah ?

Aku : hah ? kenapa pulak ?

Mak : dah kau kata anak-anak lambang didikan ibu bapa

Tuesday, September 6, 2011

Perkara Biasa di Hari Raya

Hello homo sapien yang bace blog aku ....

Hari raya pertama dah lama lepas. So, macam mana raya korang? i'm sure it was a blast. (eceh).
well . raya aku biasa je. mungkin sebab kurang dapat duit raya . maklumla..dah BESAR . bila kurang duit raya, kurang feel ...

Soalan-soalan yang biasanya orang tanya :

1. Apa warna baju raya kau tahun ni ?

Baju raya aku tahun ni ada 2 . satu jubah berwarna pink dan satu lagi kebaya moden berwarna hitam. Actually, tahun ni mak aku nak ikut tema . warna PURPLE . sebelum ni tak ikut tema pun, tetiba je mak aku nak. tema warna PURPLE tapi aku beli jubah pink . macam mana boleh terjadi ? tu aku salahkan jubah tu . kejap warna purple kejap warna pink. atau aku yang tak reti bezakan warna? no no no. aku tetap akan salahkan baju tu . 
Kebaya hitam tu pulak? rezeki lebih :D Alhamdulillah .

2. Berapa duit raya kau ?

well.. urm... RM75 jee.. (dah , jangan gelak) aku tahu lah duit raya korang banyak.

3. Kau raya kat mana ?

Kampung. :D biasalah kan .

4. Nanti Kau buat openhouse tak ?

Tak. buat closehouse je . :D 



well. time bulan ramadhan mesti korang puasa kan ? ahahah . kadang-kadang kita akan jumpa perkara pelik time bulan ramadhan. contohnya, seorang lelaki berjalan-jalan pada waktu tengahari sambil membawa sebungkus air milo berserta straw... apa maksudnya tu ? *jengjengjeng*   ah. pedulikan. jangan berburuk sangka .


Time ramadhan juga korang akan bershopping sakan . mana-mana korang pergi mesti ada SALE. sana sini sale.. semua barang ada diskaun . dari Rm400 ke Rm 380 . korang pun jadi rambang mata. shopping sampai tak ingat dunia. semua kedai baju, kasut, aksesori korang singgah. kan kan kan ? 

shopping sampai tak ingat dunia adalah perkara biasa ..
tetapi yang luar biasanya adalahh...... (sila lihat gambar di bawah)


bagi aku ini adalah satu perkara yang luar biasa.
macam mana diorang ni pilih kasut? aku masih lagi memikirkannya.
aku tahu lah korang excited nak raya . tapi please lah. jangan over-excited sampai nak pilih kasut pun korang campak campak je kasut tu. korang dah susahkan pekerja kat situ nak kemaskan semua kasut tu. lagi satu, kalau ada kasut yang rosak akibat perbuatan korang macam mana? rugi derr.

jadi fikir-fikirkan lah iye..